You are currently viewing Ültetési rend az esküvőn

Ültetési rend az esküvőn

A régmúlt időkben nem volt választás, még a családi események esetén is szigorúan ragaszkodtak a protokollhoz, melyet kényesen be is tartottak. Mára ez már lényegesen lazult, sőt szinte feledésbe is merül, ha családi és baráti összejövetelről van szó. Azonban ha olyan jeles eseményről van szó, mint az esküvő és sok vendéget hívtunk, a zavartalan hangulathoz nagyban hozzájárul egy gondosan és alaposan megtervezett ültetési rend, melyhez hasznos lehet, ha tisztában vagyunk egy-két alapszabállyal.

Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy az asztalfőn a házigazda, a vendéglátó helyezkedik el. Nincs ez másképp az esküvőn sem, hiszen ezen a napon Ti vagytok a házigazdák, a vendéglátók. Az esküvőn azt az asztalt, ahol az ifjú pár helyezkedik el a vacsorán, kiemeltebb díszítéssel, dekorációval emeljük ki a többi asztal közül, ezzel is a párra irányítva a vendégsereg figyelmét, hiszen mindenki azért érkezett, hogy velük és általuk érezze jól magát ezen a különleges eseményen.

Amennyiben az esküvőtök szervezését profi esküvőszervezőre bízzátok, szakértő segítségre számíthattok ebben a témában is, megismertetnek az esküvők népies hagyományaival, a „szokásos” etikettel, esküvői szokásokkal, melyek alapján el tudjátok dönteni, hogy ezekből mit szeretnétek átvenni a saját esküvőtökre.

Ám ha mégis úgy döntötök, hogy saját magatokra vállaljátok a szervezés ezen igen kényes és nem egyszerű feladatát, számos dolgot kell figyelembe vennetek az ültetési rend kialakításánál.

Célszerű először a hely adottságait feltérképezni, az étteremben vagy a helyszínen készségesen segítenek majd nektek, a helyiség adottságaihoz mérten kialakítható elrendezésben, a rendelkezésre álló eszközökben (kerek asztalok vagy hosszú asztalok). Ezen információk birtokában az első további lépés, hogy Nektek, mint a Menyasszony és Vőlegény el kell döntenetek, hogy hol is szeretnétek ülni.

wedding-place-card-templateMindezeket követően jöhet a vendégsereg „csoportosítása”, először tágabb, nagyobb csoportokra, mint például a Menyasszony családjának vendégei, a Vőlegény családjának vendégei, barátok, kollégák, ismerősök, mely csoportokat lehet tovább bontani közelebbi és távolabbi rokonokra, ismerősökre. Nem ajánlott a családok szétbontása sem, ezt is tartsuk szem előtt. Természetesen a főasztalhoz közel a legközelebbi rokonokat illik elhelyezni, a kollégák, ismerősök kerülhetnek távolabb. Az asztaltársaságok kialakításánál bizony olyan régi múltbéli eseményeket, konfliktusokat is figyelembe kell vegyetek, melyek alapján várhatóan a „két fél” nem szívesen ülne egymás társaságában. Ezen felül dönthetünk még korosztály, érdeklődési kör alapján is, hogy kit kivel ültetünk le, illetve természetesen aszerint, hogy kinek a rokonai. U alakú hosszú asztalos ültetésnél lehet találkozni például azzal a megoldással, hogy az egyik „száron” ülnek a Menyasszony, a másikon pedig a Vőlegény rokonsága, már ha nagyjából egyforma a meghívottak létszáma.

Kik üljenek egymás mellé? Lehetőleg olyanok, akik ismerik és szívlelik egymást, vagy feltételezzük, hogy új keletű ismeretségük a szimpátián alapul majd. Ültetett vendégfogadáskor a nők és férfiak lehetőségünkhöz mérten, felváltva üljenek egymás mellett, ezt tartsuk szem előtt a tervezés során. Szokás még, az egyedül érkezőket, „szingliket” egy helyre ültetni, hiszen egy esküvő kitűnő alkalom lehet az ismerkedésre is, ám ezzel is vigyázzunk, mert ha nincs közös téma, érdeklődési kör, ott bizony „fagyos” lehet a hangulat, ami senkinek sem jó.

Hosszú asztalos elrendezésnél fontos ügyelni, hogy ne legyenek túl hosszú asztalok, a vendégek és a felszolgálók könnyebb és zavartalan közlekedése érdekében, így ajánlatos megszakításokat használni az asztalok között. Ezáltal a vendégek is jobban tudnak majd mozogni, nem okoz akadályt a tánctérre jutás és természetesen a vacsora után már szabad a „vándorlás”, hogy ki hova és kivel ül le éppen társalogni.

Kik üljenek a főasztalnál? A főasztal különlegessége természetesen a dekorációval és virágokkal is hangsúlyozható, ahol a Menyasszony és Vőlegény foglal helyet. Mellettük a családi viszonyok és egyedi igények függvényében helyet foglalhatnak a szülők, tanúk, testvérek is, a terem adottságaihoz és az asztalok elrendezéseihez igazodva.

A fentieket összesítve, egy gondosan tervezett ültetésrend eleganciát ad a vendégfogadásnak, esélyt a személyre szóló, apró köszönet ajándékok elhelyezésére. Nem egyszerű feladat a megfelelő ültetési rend összeállítása, de a jó hangulatért cserébe megéri a fáradozást. Továbbá segít a vendégeknek, hogy gyorsan megtalálhassák a helyüket a vacsora helyszínére érkezve és kivédi azt a kellemetlenséget, hogy a később érkezők már csak az ismerőseiktől távol tudjanak helyet foglalni, illetve hogy egymást nem kedvelő vendégek kényszerüljenek egymás társaságára. Azonban ezen feladat se okozzon igazán fejtörést számunkra a szervezés során, mindenkinek és minden igénynek száz százalékban megfelelni képtelenség, a legfontosabbat szem előtt tartva azonban nem lehet baj, itt is mint az élet megannyi területén, az arany középút a leginkább üdvözítő!

Szabó Lajos

Szerkesztő