Esküvő tervezés
Esküvő tervezés

Esküvői szolgáltató választás veszélyei

Manapság kis országunkban sok esküvői szolgáltató van. Vannak köztük, akik nagyon sokat tettek már le az asztalra, de sajnos vannak olyanok is, akiknek jobb a PR-juk, mint a munkájuk. És ne menjünk el azok mellett sem, akik más tollával ékeskednek, esetleg más farvizén eveznek. Sajnos egy túlzsúfolt piac ezt teremti.

A jó szolgáltató kiválasztása garancia a legfontosabb nap tökéletes kivitelezésére. Ebből következik, hogy a rossz választás pedig az ellenkezőjére.

Megpróbálunk most egy kis segítséget nyújtani abban, hogy mi alapján válaszd ki a megfelelő esküvői szolgáltatót.

Valaki ajánlotta…

Általában ez szokott történni… Segítségnek jó, de önmagában még nagyon kevés. A szende pár tipikus esete, amikor elmennek lefoglalni az esküvői helyszínt. Majd amikor megköttetett az üzlet, a helyszínt képviselő úriember/hölgy csupán jóindulatból érdeklődik, hogy hogy halad a szervezés. Ekkor a pár kiböki, hogy még hiányzik vagy egy fotós, vagy zenész, vagy valaki. Két mondat szokott elhangzani, vagy „Tud-e ajánlani valakit?”, illetve a helyszín részéről a „Tudok ajánlani valakit!”.
Nincs ezzel baj addig, amíg a háttérben a puszta jóindulat helyett nem üzleti kapcsolat van. Ha valaki ajánl valakit érdemes megfogadni, mert lehet, hogy tényleg jó szakembert ajánlott. De sosem azért fogadjuk fel, mert ajánlották!

Nézzünk jobban utána

Ha már ajánlották, egyetlen módon győződhetünk meg arról, hogy a megfelelő esküvői szolgáltatóval van dolgunk, avagy sem. Érdemes egy kis nyomozó munkába fogni és utána nézni. A választottunk munkáit legjobban a referenciái tükrözik.

Hogyan nézzünk utána?

Ne csak annak a véleményét hallgassuk meg, aki ajánlotta szolgáltatót. Használjuk ki az internet adta lehetőségeket, nézzünk utána a közösségi oldalakon is. Jó kiindulási alap FaceBook profilunk, ahol is rendgeteg esküvői szolgáltató az ismerősünk. Sokat elárul az adott ember személyiségéről, vagy cég arculatáról, hogy hogyan viszonyulnak az ügyfelekhez. A közösségi oldalakon találhatók elsősorban a referenciáik is.

A referenciák

A referenciákat érdemes jobban megnézni, ne csak annyit könyveljünk el, hogy tetszik, vagy sem. Sajnos, ahogy a cikk elején említettem, akad olyan, aki más tollával ékeskedik, vagy egy évek óta kialakított és népszerű „brand” másolatával próbál érvényesülni. Fotós, vagy dekoratőr esetében könnyű utána járni, hasznos alkalmazást biztosít a Google:

Google képkereső
Google képkereső

A képkereső lehetőséget ad arra, hogy egy adott képet keressen. Egy-egy referencia képre keresve könnyen kideríthetjük, hogy melyik oldalakon van fent.

Személyes találkozó

A személyes találkozó még nem jár semmilyen kötelezettséggel. Nyugodtan beszélj le egy találkozót, sőt kell is. Ez nem csak arra jó, hogy átbeszéljétek a részleteket, hanem arra is, hogy megismerd a szolgáltatót. És persze képet kapsz arról is, hogy mennyire van mélyen az esküvő világában. Figyelj arra, hogy mennyire dobálózik szakszavakkal és szakmai zsargonokkal és mellette mennyire érdekli az, hogy Te mit szeretnél!

Tárgyalás esküvői szolgáltatóval
Tárgyalás esküvői szolgáltatóval


Fontos megemlíteni, általánosságban az emberek két végletét. Vannak, akik nyersebb stílusúak, vagy finomabban szólva kevésbé simulékonyak, de nagyon értenek a szakmájukhoz. Lehet, hogy érdemesebb őket választani, mint a mézes-mázos a csillagokat is leígérő szolgáltatókat, aminek a fele sem igaz.

Árajánlatkérés

Természetesen az ár is szempont, hiszen viszonylag kevés lottónyertes van köztünk. Árban mindenkinek szíve joga dönteni, de a régi “olcsó húsnak híg a leve” modás igaz szokott lenni. Ha nem vagyunk képben teljesen az árakkal érdemes néhány másik szolgáltatótól is ajánlatot kérni, ha másért nem az összehasonlítás miatt.

Van amikor váltani kell…

Ha bármi miatt úgy alakul, hogy nem vagy megelégedve a szolgáltatóval, merj váltani. Ugyanis a saját (valószínűleg sokba kerülő) nagy napod kerül veszélybe azzal, ha olyan kezébe adod, aki jó eséllyel tönkre teheti. Ahogy írtam elég nagy a szolgáltatók köre, mindig van alternatíva.

Nagyon fontos a megfelelő esküvői szolgáltató kiválasztás, mert évek után is erre a napra fogtok emlékezni.

Sajnos lehet hallani a pároktól, hogy ez meg az nem sikerült és utólag valaki mást választottak volna. Az örömanyáról nem készült egyetlen kép sem, a zenész nem találta a közös hangot a násznéppel, bizonyos rejtett költségek számolódtak fel utólag…stb. Szerencsére ezek csak kirívó esetek, és igazán jó esküvői szolgáltatókból is van elég.  A döntés azonban mindig a páré.

Szabó Lajos

Szerkesztő