You are currently viewing Kültéri esküvői dekoráció

Kültéri esküvői dekoráció

A kültéri esküvő igen népszerűek manapság a nyári esküvői időszakban. Rengeteg rendezvény helyszínt találhatunk már a hazai kínálatban is, ahol a szertartást meg lehet tartani kültéren és utána ugyanott egy megfelelő teremben, esetleg sátorban lehetőség nyílik az esküvőt követő vacsora és lakodalom megülésére is.

Melyik menyasszony ne álmodott volna már róla, hogy a boldogító igent a természetben, egy gyönyörű szabadtéri környezetben mondja ki választottjának. Azonban egy kültéri esküvő igen gondos tervezést kíván, legfőképp a helyszín kiválasztásának és alkalmasságának szempontjából, mivel nem bízhatunk abban, hogy „Ugyan már, az én esküvőmön nem fog esni az eső!”. Ilyen szertartás esetén, megfelelően kell gondoskodnunk rossz idő esetére egy B tervvel, hogy ne ázzon bőrig az egész násznép, és hogy a B változat is megfelelően díszes és ünnepélyes legyen, hogy ha szükség lesz rá, akkor is szép emlék maradjon számunkra a Nagy Nap. Az esküvő tervezés leggyakoribb buktatóiról itt írtunk.

Tegyük fel, hogy sikerült kiválasztanunk a minden szempontból tökéletes helyszínt. Innentől kezdve jöhet a tervezgetés, a helyszín „berendezésének” és elrendezésének a kérdése, valamint a dekoráció megtervezése, hogy ne csak a gyönyörű környezettel, hanem a természetbe simuló, megfelelően kivitelezett dekorációval is ámulatba ejthessük a meghívottakat.

01-770x513
kültéri esküvő várkertben

Kültéri esküvőnél három fő területre helyeződik a hangsúly a dekorációban. Az első a bejárat és a bevonulás útvonala, majd az a terület ahol a vendégek foglalnak helyet és a fő középpontban maga a házasságkötés helye áll, ahol az Ifjú Pár a tanúkkal foglal helyet az anyakönyvvezető előtt.

A kültéri esküvőknél is számos dekorációs elem alkalmazható csakúgy, mint beltéri esküvőknél. A bejáratot, ahonnan a pár indítja útját az anyakönyvvezető elé, díszíthetjük például egy kisebb virágkapuval, vagy oszlopokon elhelyezett virágokkal. Az utat a helyszíntől függően boríthatjuk vörös vagy fehér futószőnyeggel, melyet díszíthetnek a koszorúslánykák által elszórt rózsaszirmok, vagy övezheti az utat a vendégseregen keresztül az út mellé leszúrt kandeláberekre akasztott virágkompozíciók, kovácsoltvas állványokon álló virágdíszek sora. Költséghatékony megoldás az utat szegélyező székek karfáira kötött masnik sokasága is, kinek mi az ízlése és mit bír el a pénztárcája.

A vendégsereg székeire kültéren is kitűnően alkalmazható székszoknya vagy széklepel a választott színvilágú masnival. A szertartás helyszíne is számos módon díszíthető, természetesen nagyban befolyásolja a helyszín stílusa. Van ahol kész kerti pavilon is rendelkezésre áll, azonban ott sem kell elkeseredni, ahol nincs konkrét kialakított hely, hiszen könnyen felállítható és igazán szépen díszíthető mobil pavilonok is rendelkezésre állnak egy jól felszerelt dekorosnál. Ezek díszíthetőek textíliával, virággal vagy ezek kombinációjával.

Természetesen itt is használhatunk egy díszesebb virágkaput háttérnek, ami igazán szépen mutat. Az Ifjú Pár és a tanúik székét, amennyiben nem elég díszesek önmagukban, érdemes mindenféleképpen székszoknyával ellátni, hogy ezzel is kiemeljük őket a vendégseregből. Ha minden székre kerül székszoknya, a pár székét kiemelhetjük például a masniba tűzött virágdekorációval is. Az anyakönyvvezető asztala is legyen megfelelően díszes, ünnepi öltözetbe foglalt, amire kerülhet kicsi virágdísz, valamint gyertyatartó gyertyákkal a szertartáshoz. Templomi esküvő tervezése esetén az itt használt asztaldíszt, rábízva egy megfelelő személyre, átvihetjük a templomba oltárdísznek is, amit ezután természetesen illik otthagyni.

Kültéri esküvőnél nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos egy alternatív helyszín megléte rossz idő esetére, hiszen nem is lehetne szörnyűbb, mint egy felkészületlenül ért, hirtelen támadt nyári zápor által tönkretett szertartás, ami megismételhetetlen és pótolhatatlan.

Szabóné Angyal Krisztina

Esküvői dekoratőr