You are currently viewing Esküvői kisokos
Esküvői kisokos

Esküvői kisokos

Tálszervíz: a vacsorát 4-6 személyes tálakon szervírozzák. Hátránya, hogy a nagy tálak miatt meg kell bontani az asztaldekoráció összhangját.

Büfészervíz: más néven svédasztalos étkezés. Nagy létszámú násznép esetén és ha sokféle ételt szeretnénk tálalni a vendégeknek.

Tányérszervíz: előre lefixált menüsort tálalnak a felszolgálók.

Dugódíj: A helyszín italkínálatán felül egyéb italokat szeretnénk kínálni a vendégeinknek például a nagypapa házipálinkáját, akkor fejenként dugódíjat számolnak fel.

Esküvőszervező: az feladata, hogy az esküvői szolgáltatókat a lehető legjobb ár-érték arányban biztosítsa az ügyfelei számára, a Nagy Napon pedig koordinálja és ellenőrzi, hogy minden a legnagyobb rendben történjen. Az esküvőszervező a tanácsadó, szervező, pénzügyi szakember egy személyben. Megfelelő szakmai háttérrel bír az esküvő megtervezéséhez és profi lebonyolításához. Képes felmérni a pár igényeit és kiválasztani a számukra legmegfelelőbb szolgáltatókat. Teljességében látja a dolgokat, nem vész el a részletekben. A felmerülő problémákra, változásokra azonnal képes reagálni, a hozzáállása megoldásközpontú. Kézben tartja az eseményeket.

Ceremóniamester: röviden CM. Ugyanaz a feladat, mint a vőfélynek: az esküvői események koordinálása, levezetése, a vendégek irányítása a helyszínek között. Aki elegánsabb, modernebb esküvőt tervez ahová már nem illik jellegében a vőfély az ceremóniamestert választ az esküvő levezetésére. A CM elegáns megjelenésével, személyiségével irányítja az esküvői eseményeket. Minden jól szervezett, jó a hangulat, felkészült és sikeresen megold minden váratlan eseményt.

Vőfély: Az ő feladata is az esküvő eseményeinek koordinálása, de ő a hagyományok útján járva népies rigmusokkal színezve a mondandóját szórakoztatja a násznépet. Viseletében is népies, csizma, mellény, felszalagozott bottal kiegészítve, amely az általa vezetett esküvők tanújaként sok színes szalag lóg.

Cinematográfus: magyarul: esküvői filmkészítő, nem videós.

Csokordobás: régi hagyomány, amelynek gyökerei az angolszász kultúrában találhatók. Az esküvői szertartást követően a menyasszony mögé sorakoznak a hajadon lányok, aki a csokrát maga mögé dobja, amit a hölgykoszorú tagjai igyekeznek elkapni. A hagyomány szerint a csokrot elkapó lány lesz a következő, akinek bekötik a fejét. Külön erre az alkalomra készítik a dobócsokrot.

DJ: Lemezlovas, aki a laptopjáról válogatja a talpalávalót a násznép számára. A mulatság fényét profi fény és hangtechnikával emeli.

Harisnyakötő: A menyasszony viseli a lábán, amit az újdonsült férj joga onnan levenni. Hagyomány szerint ehhez a művelethez nem használhatja a kezét. Miután ezt kreatívan megoldotta az agglegények közé dobja. A babona szerint, aki elkapja a harisnyakötőt az fog következőként megnősülni.

Külső helyszín: A polgári szertartás az anyakönyvi hivatal házasságkötő terme helyett más helyszínen zajlik.

Szülőköszöntő: az esküvői szertartás részeként a pár tagjai megköszönik a szülőknek az eddig nyújtott nevelést, törődést és támogatást. Virág és valami ajándéktárgy is a köszöntés része.

Kreatív fotózás: Beállított képsorozat, amely természetesnek hat. Stílusa lehet klasszikus, vicces vagy elegáns. A képek magas érzelmi töltettel rendelkeznek és minden képkockáról sugárzik a köztetek lévő erős érzelmi szál hatása. Remek lesz majd újra nézegetni ezeket néhány év múlva.

Koszorúslányok: a hagyomány szerint a koszorúslányok feladata a menyasszonyéhoz hasonló szép ruhájukban, megtéveszteni a gonosz erőket nehogy magukkal ragadják a menyasszonyt. Másik funkciójuk még mindenben segíteni a menyasszony a nagy napon. Öltözködés, frizura, smink igazítás és minden más, amire szükség van.

Chiavari szék: amerikai stílusú szék, amely székszoknya nélkül is jól mutat az esküvői helyszínen.

Szertartásvezető: Van eset amikor az esküvői szertartásra nem áll módjában az anyakönyvvezetőnek külső helyszínre kimenni. Ilyenkor a polgári szertartás két tanúval egy alkalmas időben lezajlik, tehát a pár tagjai hivatalosan házasságot kötnek és a lakodalom napján szertartásvezető előtt ismét kimondják az igeneket a násznép előtt is.  A szertarásvezető bárhol és bármikor összeadja a párt egy hegytetőn vagy egy főúri kastély parkjában akár éjfélkor is, ha azt választják.  

Köszönetajándék: apró ajándék, amellyel a pár tagjai megköszönik a násznépnek, hogy velük ünnepelt. Ez lehet hűtőmágnes, virágmag, apró cserepes virág, pálinka, cukrozott mandula vagy más édesség.

Esküvői forgatókönyv: a lagzi napjának pontos forgatókönyve, amely minden eseményt tartalmaz, fotózás, vacsora, beszédek, nyitótánc, vacsora, a torta felvágása, menyasszonytánc, játék…stb.

Animátor, gyermekmegőrzés: a násznép tagjai között általában sok gyermek van, akiket jó ha lefoglal egy hivatásos animátor vagy óvónéni, hogy a szülők felhőtlenül szórakozhassanak.

Helloweddings.hu

Szabó Lajos

Szerkesztő