You are currently viewing Hogy faragj le az esküvői költségvetésből nagyobb összeget?

Hogy faragj le az esküvői költségvetésből nagyobb összeget?

Kevesen mondhatják térdremegés nélkül, hogy a pénz nem számít, ha a nagy napról van szó. Nekik szedtünk össze pár tippet, hogyan faragj le néhány lehet, hogy felesleges költség az esküvői költségvetésből.

Vendég Lista

Ha jól belegondolunk, a 15 éve nem látott rokonát, akinek a neve sem ugrik be, miért hívja meg az ember?!  Persze jó dolog úja felvenni a kapcsolatot, de ha a költségvetés faragása a cél, akkor első körben mondjuk 150 fős esküvőt –az ilyen régen látott emberek kihagyásával- le lehet redukálni 100 fő környékére. Ha egy átlagos helyen mondjuk 8000 Ft/fő az esküvői menü, akkor 50 fővel az már 400.000 Ft is lehet a megtakarítás!

Esküvői stílus

Válassz az éppen aktuális, divatos stílusokból. Ha dekorosra bízzátok a kivitelezést, akkor az aktuális trendi kiegészítők általában kicsit olcsóbbak tudnak lenni. Ha “csinál magad esküvő” jelleggel nem szeretnél dekorosra költeni, a dekorációs kellékeket egyáltalán nem kell megvenned, ki is tudod külcsönözni! Így lesz vele egy kis munka, de jelentőset tudsz vele spórolni.
Illetve válassz olyan helyszínt ami már eleve díszes. Így kevesebb dekorációs elemre lesz szükség. Csak vigyázz arra, hogy a helyszín adottságai ne üssenek el a választott dekorációs stílustól.

Esküvői Meghívók

A meghívóknál a papír anyagának, a dombornyomásnak, de még a tintának is más ára van. Érdemes előre ajánlatot, és ha van rá mód látványtervet kérni. A meghívó tervezéséről itt írtunk korábban. A meghívókat nem kell minden egyes meghívott embernek külön kiküldeni, elég csak a családot, vagy családfőt megszólítani. A közelebbi barátoknak pedig elég egy saját készítésű vicces meghívó is.
Maradj az olyan geometriájú meghívóknál, amelyeket sima standard levélborítékban is fel lehet adni.

A Ruha

Ha a költségeket szeretnétek visszaszorítani, akkor a menyasszony részéről saját tervezésű ruha nem nagyon jöhet szóba. Elég, ha egy meglévő ruhát ráigazítanak. A további lehetőség, hogy csak béreld a ruhákat, ne vásárold meg. Értem, hogy szép emlék a ruha, de minek megtartani? Nem valószínű, hogy meg egyszer mások előtt fel fogja venni bárki is. Az ember lánya meg végképp nem fogja a saját esküvőjén hordani, szóval ez sem lehet szempont.
A vőlegénynél már kicsit más a helyzet. Az esküvői öltönyből azonban lehet olyat választani, amit később bármilyen hivatalos eseményre fel lehet venni, esetleg a díszes mellényt elhagyva. Ez esetben már érdemes lehet varratni. Illetve az is elképzelhető, hogy a ruhatárban már megtalálható egy-egy eleme az esküvői öltönynek. Nem kell feltétlen a fekete szmokinghoz ragaszkodni. A lazább és divatosabb esküvői öltönyöket itt taglaltuk.

Esküvői autó

Jó és kényelmes dolog a szokásos limuzin. De ha olcsóbb megoldást szeretnétek két út van. Vagy az ismeretségi körben van valakinek egy szép autója, amit ki lehet nevezni eme nemes célra, vagy kerestek egy olyan alternatívát, melyre sokan nem gondolnak. A bevállalósoknak jópofa megoldás lehet akár egy régi buszt kibérelni. Tökéletesen illeszkedik egy rusztikus, vagy vintage jellegű fiatalos bulizós esküvőhöz. Költségcsökkentés ide, vagy oda, azért tartsátok szem előtt a kényelmet.

Esküvői virágok

A tömött csokrok és asztaldíszek értelemszerűen drágábbak. Azonban ha nemes virágok szálain akarunk spórolni, akkor a végeredmény egy kis pici csokor, vagy asztaldísz lesz, amiért lehet, hogy kár pénzt adni. Vannak, akik nincsenek oda érte, de érdemes lazítókat használni. Nem csak zöld lazítókkal, hanem kevésbé nemes virágokkal is „lehet pótolni” drágább szálakat. Jó példa erre, hogy rózsák mellé lisianthust raknak. Ez ugyanis (jelenleg) olcsóbb, mint a rózsa, de csokorba kötve ugyan olyan nagy és szép feje van. A végeredmény így vagy olcsóbb lesz, vagy ugyan azért a pénzért szebb és nagyobb virágdíszeket kaphattok.

Szertartás

Az anyakönyvvezető díját csak akkor lehet megúszni, ha hivatali munkaidőben keltek egybe. Érdemes tájékozódnod, hogy az adott anyakönyvvezető mennyiért tudja megoldani a szertartást (akár a házasságkötő termükben, akár külső helyszínen), ugyanis az összeg önkormányzatonként más és más.

Esküvői menü

A meghívottak számának csökkentésével az étel végösszegének is csökkennie kell. A legtöbb esetben a tányérszervizes és a svédasztalos megoldásoknál is van különbség. Mindenképpen tájékozódatok esküvői menü étel és italcsomagokról! Ital tekintetében különösen figyelmesen járjatok utána, hogy mi az, ami benne van a csomagban, mi az, amit esetleg korlátlanul lehet fogyasztani. De legfőképp mi az, amiért felárat kell fizetni, ha ti hozzátok (jellemzően házi pálinka).

Zene

Egy több személyes zenekar általában többe kerül. Különösen, ha tényleg élőzenét játszanak. Különösen, ha jól. Érdemes összevetni egy DJ-vel. Talán a lényeg, csak annyi hogy ne egy 20 fő zenekar játsszon egész este. A szertartás hangosítását próbáld meg a helyszínnel megoldani. Ez ugyanis a zenekar, illetve a DJ jóindulatán múlik, hogy felszámolja-e. Míg ha a helyszínnek van megoldása, akkor valószínűleg nem fogják.

Esküvői Videó

Fontold meg alaposan, hogy mi az, amit fel szeretnél vetetni. Ha sokat szeretnél faragni a költségekből, lehet, hogy valami olyanról maradtok le, amit szívesen visszanéztetek volna.

Esküvői fotók

A fotósoknál is érdemes tájékozódni a csomagajánlatok terén. A legtöbb esetben maga a fotóalbum is benne van az árban.

Esküvői Gyűrűk

Itt aztán van mit faragni. Én személy szerint nem hiszek abban, hogy a színarany, gyémántköves atyaúristen gyűrűtől jobb lesz a házasság. A gyűrűben nyugodtan lehet ezüst berakás, vagy olcsóbb fehér arany is.

Mézeshetek

A legfontosabb tényező, hogy mi is az úti cél. Ha nászútra a közeli tengerpartokra mennétek (Horvátország, Görögország…), jelentős költség takarítható meg, ha repülő helyett busszal mentek. Előfordulhat, hogy egy két hetet, esetleg hónapot is megéri eltolni az utazást, ha az akkor már a főszezonon kívülre esik.

Nem utolsó sorban kérj ajánlatot szolgáltatótól esküvői cégadatbázisunkból. Elég a kategóriát kiválasztanod, megadod a főbb adatokat és az akkor épp szabad szolgáltatók küldeni fogják ajánlataikat.

Szabó Lajos

Szerkesztő