You are currently viewing 18 esküvői hagyomány, amit nyugodtan megváltoztathatsz

18 esküvői hagyomány, amit nyugodtan megváltoztathatsz

Ajánljuk még a hagyományőrző párok figyelmébe is az alábbi néhány ötletet, amivel kicsit azért el lehet térni a klasszikus forgatókönyvtől.

Régi szabály szerint: a menyasszonyi ruha legyen fehér

elhagyható esküvői hagyományok18

Újdonság lehet: Ha nem mersz nagyot lépni, akkor maradhat a fehér ruha, de akkor is érdemes színekkel feldobni. Az egyszínű fehér ruhán már az ekrü csipke berakás is igen nagyot tud dobni. Lehet folytatni a színes fátyollal, cipővel, ékszerekkel, enyhén színezett szoknyával. Akarsz merész lenni? Jelenleg a pezsgő, fekete, pír és pasztell-színű ruhák és kiegészítők hódítanak a menta, levendula és búzavirágkék trendben.

Régi szabály szerint: a menyasszonynak hosszú, fehér fátylat kell viselnie

elhagyható esküvői hagyományok17

Újdonság lehet: elszakadva ettől a hagyománytól viselhető egy egyszerű fejdísz, elegáns fejpánt, szépen megkötött virágkorona, vagy néhány a ruhához illő csillogó hajcsat. Ha az esküvő stílusába belefér, a menyasszony haja önmagában is megállhatja a helyét.

Régi szabály szerint: két szín elég az esküvőn.

elhagyható esküvői hagyományok16

Újdonság lehet: Sosem értettem, miért csak kettő? Amikor rendelkezésre áll az egész paletta, és a színek nem kerülnek anyagilag többe. Akkor miért csak kettő szín? Miért ne lehetne annyi, amennyit csak akartok? Egyetlen trükköt kell figyelembe venni ahhoz, hogy a választott színek működjenek együtt. Mégpedig, hogy a kiegészítő színek telítettsége hasonló legyen.  Ekkor tudjuk azt mondani, hogy „megy hozzá az a szín”. (pl : rózsaszínhez, narancs és sárga, vagy a fehér mellé krém és pír mehet).

Régi szabály szerint: A hagyományos szertartás nem lehet egyedi

elhagyható esküvői hagyományok15

Újdonság lehet: Ez mégis csak a pár nagy napja, hadd legyen már egyedi! Redben, hogy a szertartás legyen hagyományőrző, de attól még lehet benne egy kis csavar. Szerencsére hozzánk is lassan, de begyűrűzött, a gyertya-, vagy homoköntés…stb. De nem kell itt sem megállni. Ha mondjuk két konyhán dolgozó házasodik össze, akkor homok helyett két adag fűszert keverjenek össze. Vagy két felszolgáló két koktélt, esetleg borászok két fajta bort is önthetnek.
Egy még kevésbé ismert hagyomány, hogy egy üveg bort szerelmes üzenetekkel el kell zárni egy dobozba, majd a kiválasztott évfordulón kell kinyitni a borral együtt.

Régi szabály szerint: Ha bevonulás, akkor Wagner nászindulója

elhagyható esküvői hagyományok14

Újdonság lehet: Természetesen egy nagyon szép műről van szó, ami tökéletes az esküvői bevonuláshoz, de messze nem az egyetlen lehetőség. Nézzetek vissza milyen kulturális örökség van mögöttetek, nyugodtan szólhat egy akusztikus bendzsó, skót duda, vagy akár egy mexikói mariachi zenekar. Egyáltalán nem kell ragaszkodni a klasszikusokhoz, a The Beatles-től Beyonce-ig vannak jó választások.

Régi szabály szerint: A szertartás legyen hivatalos esemény

elhagyható esküvői hagyományok13

Újdonság lehet: Legyen valóban hivatalos esemény, hisz különben elveszíteni a hitelét. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne feldobni egy kis viccel, vagy dizájnnal. Találj ki kisebb programokat, vagy játékokat, amivel a násznép elütheti az időt, amíg kezdődik a szertartás. Lehet egy személyre szabott mad lib szerű szójáték, vagy rövid keresztrejtvény, vicces megfejtéssel.

Régi szabály szerint: nem lehet látni egymást a ceremónia előtt.

elhagyható esküvői hagyományok12

Újdonság lehet: Ez a babon már régen bizonyította, hogy nem állja meg a helyét. Ezt elhagyva az egész nap fontos eseményein együtt lehettek. Sokak közvetlen a szertartás előttre időzítik a fotózást is. Ugyanis a nagy pillanat, amikor a vőlegény meglátja a menyasszony, ekkor is létrejön.

Régi szabály szerint: Rizs dobunk a párra

elhagyható esküvői hagyományok11

Újdonság lehet: A termékenységet szimbolizálva szoktunk rizst szórni az ifjú párra. De emellett annyi lehetőség van még. A vendégek dobhatnak szalagokat, konfettiket, vagy akár papírrepülőket is.
Bármit is dob a násznép a párra, ne felejtetek el papírtölcsért biztosítani nekik.

Régi szabály szerint: A menyasszony és a vőlegény gyűrűjének ugyan olyannak kell lennie

elhagyható esküvői hagyományok10

Újdonság lehet: A gyűrűket jó esetben egy életen át hordja mindkét fél. Ez elég hosszú idő ahhoz, hogy mindenki a tökéletes választásra törekedjen. Ezáltal nem feltétlen lesz meg a közös nevező a férfi és a nő gyűrűválasztása között. Nincs is ezzel baj, nyugodtan lehet különböző a két gyűrű. A közös nevező is meglehet egy szép gravírozás által.

Régi szabály szerint: Koszorúslányok csak nők lehetnek

elhagyható esküvői hagyományok9

Újdonság lehet: Mi van, ha a nő legjobb barátja egy férfi? Miért ne állhatna a többi koszorúslány mellé? Természetesen nem kisestélyiben, de kaphat olyan kiegészítőket, mint a koszorúslányok (kitűző, hasonló szín nyakkendő…stb), ami jelzi, hogy Ő is  a közéjük tartozik.

Régi szabály szerint: A koszorúslányoknak egyforma ruhát kell viselniük

elhagyható esküvői hagyományok8

Újdonság lehet: Megannyi veszekedéshez, sőt barátság kettétöréséhez vezetett ez a hagyomány. Nyugodtan bízd a lányokra a választást. Mindenki viseljen a személyiségéhez illő ruhát, de mégis mi különbözteti meg majd őket a többi vendégtől? A trükk, hogy legyen egy összetartó elem, vagy a ruha anyaga, vagy a színe, vagy fazonja, esetleg valami látványos kiegészítő legyen egyforma.

Régi szabály szerint: Az édesapa kíséri a menyasszonyt az oltárhoz

elhagyható esküvői hagyományok7

Újdonság lehet: Sajnos vagy nem adatik meg mindenkinek, hogy az édesapja kísérje az oltárhoz, vagy egyéb okok miatt, inkább más lehetőséget választana a menyasszony. A lényeg, hogy egyáltalán nem probléma, hogy más legközelebbinek számító rokon (édesanya, testvér), vagy barát fogja ezt megtenni. Minden opció teljesen elfogadott.

Régi szabály szerint: A vendégek üljenek a két oldalon

elhagyható esküvői hagyományok6

Újdonság lehet: Ha minden jól megy a szertartás után a két nagy tábor –a menyasszony és a vőlegény- vendégei úgyis együtt fognak mulatni. Miért ne vegyülhetnének már az elején. Ha korábban összeeresztitek őket, az esti bulin már felszabadultabb lehet a társaság. Nyugodtan el lehet vetni, hogy a menyasszony oldalán a menyasszonyé, a vőlegény oldalán a vőlegény vendégei legyenek.
Tökéletes megoldás a spirál alakú elrendezés mondjuk egy kültéri esküvőn. Mindenki a pár miatt jelent meg, mindenki együtt ünnepli az ifjú párt, teljesen mindegy, hogy ki hol ül.

Régi szabály szerint: Kisgyermek hozza az oltárhoz a gyűrűt

elhagyható esküvői hagyományok5

Újdonság lehet: Igen ám, de melyik gyermek legyen az a népes rokonságból? Hogy ne legyen sértődés, lehet, hogy a megoldás az, hogy egyik sem. A kisgyermekek kapjanak inkább kicsit más szerepet. Vonuljanak kis szalagokkal, táblákkal, zászlókkal a menyasszony előtt. Így nincs kiemelve egyik gyermek sem. De szóba jöhetnek még az esküvői kutyusok is.

Régi szabály szerint: A koszorúslányoknak egyforma csokrot

elhagyható esküvői hagyományok2

Újdonság lehet: Nem kell mereven ragaszkodni ahhoz, hogy egyforma virágokból legyenek. Elég, ha csak a jellemző színeket hordozzák, vagy a csokor nyelét kösse a virágkötő ugyan abból a szalagból. Már ennyiből is látszik, hogy ki tartozik a koszorúslányokhoz.

Régi szabály szerint: A kiegészítők nem lehetnek hivalkodók

elhagyható esküvői hagyományok4

Újdonság lehet: Nyugodtan választhatsz merészebb, látványosabb kiegészítőket, színes cipőt, hangsúlyosabb nyakláncot, bolero-t. Ha soknak gondolod egy egyszerű szertartáshoz, akkor később a vendégasztaloknál is felveheted a választott kiegészítőt, vagy kiegészítőket.

Régi szabály szerint: Esküvői szertartás csak az anyakönyvi hivatalban

elhagyható esküvői hagyományok3

Újdonság lehet: Természetesen lehet ott is, hivatali munkaidőben ráadásul ingyenes. Viszont annyi szép hely van, amiért megéri azt a pénzt odaadni az anyakönyvvezetőnek (amennyit az adott Önkormányzat kijelöl), hogy olyan környezetben mondja ki a pár az igent, amilyenben igazán szeretné.

Régi szabály szerint: A csokrot el kell dobni

elhagyható esküvői hagyományok1

Újdonság lehet: A hagyomány szerint az eldobott csokrot az kapja el aki legközelebb férjhez fog menni. Legtöbben készítettnek erre az eseményre egy dobócsokrot is. Tehát a hagyománynak eleve nincs sok értelme, ha nem a menyasszonyi csokor repül. A csokor legfőbb szerepe a bevonulással, fotózással be is teljesül. Azonban adhatunk neki még egy megható szerepet a vőfély, vagy ceremóniamester segítségével. A játék lényege, hogy a zenész, vagy a DJ addig játszik egy dalt, amíg a vőfély / cm le nem állítja. Ekkor megkéri a vendégeket, hogy csak az maradjon, aki több, mint 5 éve, majd 10 éve, 15 éve…stb házasok. A végén egyetlen pár marad, aki legrégebb óta házasok. Nekik kell odaadni a menyasszonyi csokrot ajándékba. Ez egy igazán megható pillanat lehet.
Ez a játék is megtalálható a vőfély játékok oldalunkon.

Szabó Lajos

Szerkesztő