Esküvő a pajtában
Esküvő a pajtában

Esküvő a pajtában? Ne is gondolj rá, amíg ezt el nem olvastad!

Hazánkban is egyre divatosabb vidéken, egy tanyán, esetleg pajtában megtartani a lakodalmat.

Kétség kívül ilyen körülmények között születnek a legszebb, legközvetlenebb képek, talán a legjobb hangulat is az igazi vidéki esküvőre jellemző.

Azt gondolnánk, hogy egy tanyán, -egy természetesen már nem állatok számára fenntartott- pajtában szinte minden készen van egy rusztikus esküvő számára, azonban ez csak első ránézésre van így.

Ahhoz, hogy egy pajtában tartott esküvő tökéletesen legyen, talán még több tervezési feladat hárul a szervezőkre. Gondoljunk csak bele, eleve találni kell egy olyan pajtát, ami alkalmas egy esküvő lebonyolítására. Meglegyenek az alapvető higiéniai feltételek, megfelelő mellékhelyiségek, ne legyen sár. És persze napközben az ételt is megfelelő körülmények között lehessen tárolni.
Ha ez megvan, ki kell találni a logisztikát. Nem csak a vendégeket, a szolgáltatókat is ki kell oda juttatni valahogy.

Ezeket vesszük most sorra, hogy a násznép elégedetten és szép emlékekkel távozzon:

1. El kell különíteni a költségvetésből a szükséges extrákra

5c1c2465-ee38-4f85-9d1b-ac96b8a8fa4c-rs_768

Minden feltétel nem biztos, hogy adott a helyszínen. Valószínűleg kell catering-es cég, aki hozza az asztalokat, székeket, poharakat, evőeszközöket. Vizsgáljuk, vagy vizsgáltassuk meg, hogy a villamos hálózat megfelelő-e a világítás és a zenész számára. Ha esetleg kis áramterhelést bír el a hálózat, külső aggregátorra (generátorra) lehet szükség.

A polgári szertartás is általában a szabad ég alatt hangulatos. Viszont ez esetben az esővel kell számolni. Érdemes sátorral is készülni, ha netán eleredne az eső.
A kültéri esküvők tervezéséről korábbi cikkünkben részletesen írtunk.
Ha rendszeresen tartanak a választott tanyán esküvőket, akkor valószínűleg az üzemeltető minden engedéllyel rendelkezik. Viszont ha „csak egy ismerős”, vagy rokon biztosítja a pajtát, akkor annak is utána kell járni, hogy milyen engedélyek szükségesek.

2. Ellenőrizd, hogy a helyi csendháborítási szabályokat

Esküvő rusztikus helyszínen

Azt gondolná az ember, hogy a lakott területektől távol senkit nem zavar a hajnali mulatozás. Ez talán valóban így van, de attól még a csendháborítási szabályok érvényesek. Érdemes ellenőrizni, hogy tényleg nem ütközik semmi szabálytalanságba, ha a DJ esetleg jobban feltekeri a hangerőt. Hisz senki sem szeretné, hogy a hatóságok vessenek véget az esküvőjének.

3. Figyelj az útviszonyokra

Esküvő a pajtában

A tájak, mezők, legelők biztosan festőiek és elképesztően szép, illetve hangulatos a környezet. Azonban ügyelni kell arra, hogy a helyszínre vezető út ne legyen problémás.  Az idős vendégek és a kisgyermekes családoknak is gond nélkül el kell tudniuk érni a helyszínt.

Egy pajtában tartott esküvőnek talán a közlekedés a legszűkebb keresztmetszete. Ugyanis ha a vendégek nem tudják megközelíteni, akkor a szolgáltatók is bajban lesznek.

4. Készíts tervet a bogarak ellen

Szúnyogriasztó szabadtéri esküvőre

A szentjánosbogarak, nagyon látványosak, a tücsökciripelés romantikus, de sok-sok olyan rovar van, ami kicsit sem kellemes. Legyen a raktárban szúnyog riasztó gyertya és az egész pajtát pakoljátok körbe. Mármint a bejárathoz, az ablakokhoz, illetve, ahol beszélgetni tudnak a vendégek oda mindenképpen.

5. Időjárás

Napernyők a szertartáshoz

A napernyők és egyéb árnyékolók nem feltétlen csak a dekoráció részei lehetnek, hanem egy forró nyári napon hasznosak is.
A pajta szellőztetését is érdemes megvizsgálni, mert némely kialakításnál kis légmozgás is nagy kereszthuzatot eredményezhet.
Ha a pajta nem klimatizált, akkor az öltözködésben érdemes javaslatokat tenni a vendégek számára. Lehet, hogy egy szeptemberi éjszaka már hűvös lehet.

6. Allergia

Szertartás alatt a násznép szalmabálákon ül

Egy ennyire természet közeli területen muszáj gondolni arra is, hogy a közelben lévő állatok, vagy azok tápláléka (magok, széna bálák, stb.) valakiből allergiás tüneteket válthat ki.
Apró trükkökkel megelőzhetők az allergiás reakciók. Mondjuk, ha a csűrben lévő néhány szénakazalra ráteríthetünk egy lepedőt.
Ha a helyszín egy olyan tanya, ahol folyamatosan vannak állatok tartva, akkor a szagokkal is érdemes foglalkozni.

(Csak zárójelben hívnám fel a figyelmet a szalmabálák tűzveszélyességére, remélem, hogy az mindenkinek egyértelmű mennyire veszélyes!)

7. Magas sarkú cipők

Koszorúslányok és a menyasszony edzőcipőben

A pajta egy rusztikus helyszín, ami valószínűsíti, hogy a padló sem teljesen szilárd. Egyes istállók padlózata fa deszkákból áll, de van olyan is aminek letömörített kavics.
A lényeg, hogy magas sarkú cipők viselésére egyik sem alkalmas. De nem is csak a cipők és a bokák eshetnek áldozatul, hanem a helyszín padlózata is.

A menyasszonynak is érdemes olyan ruhát választania, vagy a varrónővel úgy utána igazíttatni, hogy egész éjszaka ne húzza a földön.

8. Mellékhelyiségek

Esküvői táblák

Ha a pajta nem teljes körű szolgáltatást nyújtó épület –nincsenek benne mosdók-, akkor győződj meg róla, hogy a közeli szállásban, vagy valamelyik közeli melléképületben található minden egészségügyi előírásnak megfelelő mosdó és vécé.

Ha nincs mindenképpen mobilvécére lesz szükség. Ez esetben nem árt a vécépapír mellett gondoskodni légfrissítőről, illatosítóról, antibakteriális kézkrémről.

Ez a sok kis megoldandó probléma ne vegye el senkinek a kedvét egy ilyen felejthetetlen hangulatú esküvőtől.

Fotók: LEVI STOLOVE PHOTOGRAPHY, CLY CREATION, MICHELLE WALKER PHOTOGRAPHY, ASHKI PHOTOGRAPHY, DAN STEWART PHOTOGRAPHY, MYLIFE PHOTOGRAPHY

Szabó Lajos

Szerkesztő

This Post Has 7 Comments

  1. Szabó Lajos

   Kedves Nati, köszönjük szépen 🙂
   Első ránézésre nagyon remek a hely. Talán egyetlen dolog lenne amire érdemes odafigyelni, az maga a hatalmas terület. Lehet csak így képen tűnik nagynak, de kellene valami megoldás arra, hogy az emberek ne “csatangoljanak”el. Ez már azt hiszem a CM-nek, vagy a vőfélynek lesz kihívás egy helyen tartania mindenkit.
   Minden esetre nagyon jó választásnak tűnik!

 1. pista

  jó a cikk

 2. Fáczán Regina

  Nem tudsz esetleg javasolni Kelet-Magyarországi pajtákat, ahol már volt esküvő és bevált helyszín?
  Köszönöm

 3. Móni

  Szia,

  Szombathely környékén tudsz ajánlani olyan esküvőhelyszínt, akár tóparti, akár pajtás, ahol lehet esküvőt szervezni, van lehetőség egy kis szabad levegős piknikezésre árnyékban és van wc? :))

  köszii

Comments are closed.