Esküvői öltöny, foto: Carlo Benetti - Demetrend
Esküvői öltöny, foto: Carlo Benetti - Demetrend

Minden ami esküvői öltöny

Miért mindig csak a menyasszonyi ruháról, beszéljük a vőlegény öltönyéről is!

A menyasszonyi ruha körül forog minden. Tény, hogy elképesztően nagy a választék, talán ezért is van ekkora felhajtás körülötte, amikor eljön a választás ideje. Pedig a férfiak és adnak a külsejükre és szeretnének a legjobban kinézni életük nagy napján.
Nézzük csak mit is érdemes tudni magáról az öltönyről.

Hogyan jött létre?

Tulajdonképpen az angol nemzeti öltözetről van szó, melyet a nyugati és a keleti világ nagy része vett át. Az öltöny legkorábbi megjelenési formái a térdig érő kabát, a mellény, és a bricsesz volt. Mindez az angliai restaurációval kezdődött.
Az angol nemesség szerte az országban megtalálható volt, ellentétben mondjuk a Franciákkal, akik nemesei leginkább a királyi udvarra koncentrálódtak.
A divat alakulásában a sportnak is igen fontos szerepe volt. A XVIII. század végén a kabát hátulját felhasították, hogy könnyebb legyen lovagolni benne. Majd két emberöltővel később a két szárnyát is levágták. Ezzel meg is jelent a modern korunk zakója.

Az öltöny egyértelműen egy férfias viselet, többek között az egyszerű díszítettsége és a férfi alak kihangsúlyozása miatt is. Leg szembetűnőbb talán a deréktól induló és a vállakig tartó V alak.
Visszafogott színvilága, egységes anyaga kiemeli és érvényesülni hagyja a mellette megjelenő női ruha színeit, finomságát.

Sokak számára első ránézésre nem nagyon van különbség öltöny és öltöny között. De vajon mi is a különbség?

A három alaptípus

Angol: Zakója homokóra alakú, mely kifogástalan formát biztosít viselőjének. Jellemzően nincs benne válltömés, illetve nagyon kicsi. A két hosszú oldalhasítéknak köszönhetően viselője könnyen zsebre tudja dugni a kezét. (Angliában ez nem illetlenség). A zakó ujja általában kigombolható.

Olasz: Az olasz öltöny maga a kifinomult elegancia, a maga választékosságával. Anyagában finom és puha, szabása is különleges. Kevésbé merev viselet, mint az angol öltöny, napjainkban igen divatos.

Maga a nyári öltöny eleve egy külön csoportnak tekinthető. Anyaga lehet kasmír, selyem, pamut, moher, vagy vékony gyapjú. Sokkal könnyebb bélelésű, mint a hagyományos. Ujjában egyáltalán nincs bélelés, csak a zakó elején van.

Amerikai: Az amerikai öltönyök a legkevésbé merevek. A sack-suit  (zsáköltöny) szóból ered a mai zakó. Jellegzetessége maga a szabás, ugyanis ez volt az első tömegesen gyártott öltöny. Így vált lehetővé, hogy a zakót és a nadrágot külön árusítsák. Jellemzője a természetes lekerekített váll. Tipikus anyagai a kék, vagy szürke tűcsíkos és a szürke halszálkamintás, valamint az egyszínű kék, esetleg olajzöld.

zako
Az alaptípusok. Kép: Pinterest

 

Megjelenés szempontjából is két típus van:

A férfiak alkalmi öltözéke egyazon anyagból készült kabátot, nadrágot és mellényt jelent. Az ünnepélyes megjelenés sötét tónusú öltöny, a használható kiegészítők visszafogottak. A nyakkendő viselése minden esetben kötelező.

Félhivatalos, vagy valf officiel: A legegyszerűbb alkalmi megjelenés nevezik félhivatalos öltözetnek. Színvilága acélszürke, mélyszürke. A sima felületű anyag jellemző rá. Kék, vagy fehér ing mellé visszafogott mintás nyakkendő, sötét zoknival és sötét színű cipő viselhető
A viselet alkalmas délelőtti, délutáni megjelenésre. Kötetlenebb baráti összejövetelekre, mint mondjuk akár egy esküvő is.

Hivatalos, vagy officiel: A hivatalos megjelenés természetesen ennél kötöttebb. Szinte csak a mélyszürke, vagy fekete öltöny megengedett. Kizárólag fehér duplamandzsettás inggel, sötét, vagy szürke nyakkendővel. Fehér, vagy szürke díszzsebkendővel. Sötét zoknival és fekete cipővel viselhető.
Hivatalos eseményekre, vacsorákra célszerű felvenni.

Officiel formái:

Black tie: A férfi alkalmi öltözet legismertebb és legkedveltebb formája a szmoking, melynek hivatalos rövidítése “black tie” (fekete csokor). A klasszikus szmoking kevésbé hivatalos, modernebb alternatívája tulajdonképpen az esküvői öltöny. Tökéletes viselet esküvőre, operába, komolyzenei koncertre, partikra és lezserebb társasági eseményekre.  Tradicionális színe továbbra is a fekete, de manapság már egyre többen választanak más modernebb színt. Az anyaga, hossza, szabása a korral változik. A mostani divat hosszított és a menyasszonyi ruhával színben harmonizáló öltözéket követel.

White tie: A frakk esti viselet, hivatalos rövidítése “white tie”, a fecskefarkas kabáthoz értelemszerűen fehér csokornyakkendő, mélyen kivágott fehér mellény, fekete lakkcipő illik.

Zsakett: A zsakett egy modern, fiatalos viselet. Hosszított fazonú kabát, szürke vagy bézs mellény, színben hozzá illő kesztyű, ezüstszürke plasztron gyöngytűvel. A plasztron egy széles selyemkendő, amit nyakkendőtűvel díszíthetnek.

Magyaros esküvőkön szóba jöhet még a Bocskai ruha is. Az országban vannak területek, ahol a magyarosabb vonal az erősebb.

A vőlegény viselete ízlésesnek számít, ha a felsorolt öltönytípusok valamelyikét viseli.

Kis országunkban sok remek öltönyös szalon van, nézz körbe cégadatbázisunkban!

Végezetül íme néhány modernebb darab:

Tziacco esküvői zsakett bézs színben
Tziacco esküvői zsakett bézs színben

20-mens-wedding-suit-casual-tan-beach-wedding-clothing-j-garner-studios

1372249308meba style, wedding suit in lebanon, men suit in lebanon, shopping in lebanon (13)

Men-Wedding-Suits-2012-collection-grey

Szabó Lajos

Szerkesztő

This Post Has 3 Comments

 1. Sara

  Hey Guys,

  I like one of the suits on your website.
  Do you speak English?

 2. Varga Roland

  Jonapot!

  Èrdeklödnèk hogy az elsö kepen levő bèzs öltöny milyeen anyag es honnan lehetne bezerezni
  Meg a melleny anyag is erdekelne elore is koszonom

Comments are closed.