Miért mindig csak a menyasszonyi ruháról, beszéljük a vőlegény öltönyéről is!

A menyasszonyi ruha körül forog minden. Tény, hogy elképesztően nagy a választék, talán ezért is van ekkora felhajtás körülötte, amikor eljön a választás ideje. Pedig a férfiak és adnak a külsejükre és szeretnének a legjobban kinézni életük nagy napján.
Nézzük csak mit is érdemes tudni magáról az öltönyről.

Hogyan jött létre?

Tulajdonképpen az angol nemzeti öltözetről van szó, melyet a nyugati és a keleti világ nagy része vett át. Az öltöny legkorábbi megjelenési formái a térdig érő kabát, a mellény, és a bricsesz volt. Mindez az angliai restaurációval kezdődött.
Az angol nemesség szerte az országban megtalálható volt, ellentétben mondjuk a Franciákkal, akik nemesei leginkább a királyi udvarra koncentrálódtak.
A divat alakulásában a sportnak is igen fontos szerepe volt. A XVIII. század végén a kabát hátulját felhasították, hogy könnyebb legyen lovagolni benne. Majd két emberöltővel később a két szárnyát is levágták. Ezzel meg is jelent a modern korunk zakója.

Az öltöny egyértelműen egy férfias viselet, többek között az egyszerű díszítettsége és a férfi alak kihangsúlyozása miatt is. Leg szembetűnőbb talán a deréktól induló és a vállakig tartó V alak.
Visszafogott színvilága, egységes anyaga kiemeli és érvényesülni hagyja a mellette megjelenő női ruha színeit, finomságát.

Sokak számára első ránézésre nem nagyon van különbség öltöny és öltöny között. De vajon mi is a különbség?

A három alaptípus

Angol: Zakója homokóra alakú, mely kifogástalan formát biztosít viselőjének. Jellemzően nincs benne válltömés, illetve nagyon kicsi. A két hosszú oldalhasítéknak köszönhetően viselője könnyen zsebre tudja dugni a kezét. (Angliában ez nem illetlenség). A zakó ujja általában kigombolható.

Olasz: Az olasz öltöny maga a kifinomult elegancia, a maga választékosságával. Anyagában finom és puha, szabása is különleges. Kevésbé merev viselet, mint az angol öltöny, napjainkban igen divatos.

Maga a nyári öltöny eleve egy külön csoportnak tekinthető. Anyaga lehet kasmír, selyem, pamut, moher, vagy vékony gyapjú. Sokkal könnyebb bélelésű, mint a hagyományos. Ujjában egyáltalán nincs bélelés, csak a zakó elején van.

Amerikai: Az amerikai öltönyök a legkevésbé merevek. A sack-suit  (zsáköltöny) szóból ered a mai zakó. Jellegzetessége maga a szabás, ugyanis ez volt az első tömegesen gyártott öltöny. Így vált lehetővé, hogy a zakót és a nadrágot külön árusítsák. Jellemzője a természetes lekerekített váll. Tipikus anyagai a kék, vagy szürke tűcsíkos és a szürke halszálkamintás, valamint az egyszínű kék, esetleg olajzöld.

zako
Az alaptípusok. Kép: Pinterest

 

Megjelenés szempontjából is két típus van:

A férfiak alkalmi öltözéke egyazon anyagból készült kabátot, nadrágot és mellényt jelent. Az ünnepélyes megjelenés sötét tónusú öltöny, a használható kiegészítők visszafogottak. A nyakkendő viselése minden esetben kötelező.

Félhivatalos, vagy valf officiel: A legegyszerűbb alkalmi megjelenés nevezik félhivatalos öltözetnek. Színvilága acélszürke, mélyszürke. A sima felületű anyag jellemző rá. Kék, vagy fehér ing mellé visszafogott mintás nyakkendő, sötét zoknival és sötét színű cipő viselhető
A viselet alkalmas délelőtti, délutáni megjelenésre. Kötetlenebb baráti összejövetelekre, mint mondjuk akár egy esküvő is.

Hivatalos, vagy officiel: A hivatalos megjelenés természetesen ennél kötöttebb. Szinte csak a mélyszürke, vagy fekete öltöny megengedett. Kizárólag fehér duplamandzsettás inggel, sötét, vagy szürke nyakkendővel. Fehér, vagy szürke díszzsebkendővel. Sötét zoknival és fekete cipővel viselhető.
Hivatalos eseményekre, vacsorákra célszerű felvenni.

Officiel formái:

Black tie: A férfi alkalmi öltözet legismertebb és legkedveltebb formája a szmoking, melynek hivatalos rövidítése “black tie” (fekete csokor). A klasszikus szmoking kevésbé hivatalos, modernebb alternatívája tulajdonképpen az esküvői öltöny. Tökéletes viselet esküvőre, operába, komolyzenei koncertre, partikra és lezserebb társasági eseményekre.  Tradicionális színe továbbra is a fekete, de manapság már egyre többen választanak más modernebb színt. Az anyaga, hossza, szabása a korral változik. A mostani divat hosszított és a menyasszonyi ruhával színben harmonizáló öltözéket követel.

White tie: A frakk esti viselet, hivatalos rövidítése “white tie”, a fecskefarkas kabáthoz értelemszerűen fehér csokornyakkendő, mélyen kivágott fehér mellény, fekete lakkcipő illik.

Zsakett: A zsakett egy modern, fiatalos viselet. Hosszított fazonú kabát, szürke vagy bézs mellény, színben hozzá illő kesztyű, ezüstszürke plasztron gyöngytűvel. A plasztron egy széles selyemkendő, amit nyakkendőtűvel díszíthetnek.

Magyaros esküvőkön szóba jöhet még a Bocskai ruha is. Az országban vannak területek, ahol a magyarosabb vonal az erősebb.

A vőlegény viselete ízlésesnek számít, ha a felsorolt öltönytípusok valamelyikét viseli.

Kis országunkban sok remek öltönyös szalon van, nézz körbe cégadatbázisunkban!

Végezetül íme néhány modernebb darab:

Tziacco esküvői zsakett bézs színben
Tziacco esküvői zsakett bézs színben

20-mens-wedding-suit-casual-tan-beach-wedding-clothing-j-garner-studios

1372249308meba style, wedding suit in lebanon, men suit in lebanon, shopping in lebanon (13)

Men-Wedding-Suits-2012-collection-grey