You are currently viewing Mikor van szükség szertartásvezetőre?

Mikor van szükség szertartásvezetőre?

Az esküvők világában elég sok gondot okozott a vírus helyzet. Elmaradt és elhalasztott esküvők sora okozott szomorúságot az ifjú párnak és a résztvevőknek. Mint minden megoldandó helyzetben itt is sokan elővették a kreativitásukat és megoldásokat kerestek ki-ki a maga módján. 

Polgári szertartás két tanúval

Sokan választották, hogy a kitűzött napon megtartották a polgári szertartást két tanúval vagy nagyon szűk családi körben. Az anyakönyvvezető előtt férj és feleség lettek és a lakodalmi mulatságot egy későbbi időpontra tűzték, amikor már a korlátozások nem okoznak gondot. A násznép szeme sem marad szárazon, mert a megható esküvői ceremónia bárhol és bármikor megvalósítható szertartásvezető közreműködésével. A beavatatlan szemével pontosan ugyanúgy néz ki és a feladata is ugyanaz összeadni a párt, de azért van egy-két különbség.

Jogilag érvényes házasság

A legfontosabb különbség, hogy a szertartásvezető által megkötött házasság jogi értelemben nem érvényes. Ő nem jogosult beleírni az anyakönyvbe, erre csak az anyakönyvvezetőnek van felhatalmazása, anyakönyvi kivonatot is csak ő állíthat ki és neki is csak a saját fennhatóságán belül. Személyét a polgármesteri hivatal jelöli ki. 

Tehát ha jogilag is érvényes házasság a célunk, akkor az anyakönyvvezetőt nem hagyhatjuk ki a történetből. Innentől viszont teljes szabadságot élvezünk a helyszín az időpont és a szertartás hossza szempontjából. Akár a saját szövegeteket is használhatjátok, személyesebb és bensőségesebb lehet a ceremónia és akár hosszabb fogadalom tételre is van idő. Örök hűséget esküdhettek egymásnak egy hegy tetején, léghajó kosarában vagy a tengerparton éjfélkor. A szertartásvezető bárhová és bármikor el tud menni. Nem kötik szabályok, mert azokat veletek együtt alkotja meg. 

Személyes szimpátia alapján választható 

Akkor is megoldás lehet, ha nagyon nagy létszámú a násznép és nem férne el az anyakönyvi hivatalban. Így senki sem marad le a szép szertartásról. Személyes szimpátia alapján választhatjátok ki, mert ő egy esküvői szolgáltató. Kölcsönös szimpátia esetén lehet igazán emlékezetes, személyes hangvételű szertartást megálmodni együtt. 

Több nyelvű szertartás

Hasznos lehet a szertartásvezető személye, ha a házasulandók különböző nemzetiségűek és a szertartás is több nyelven zajlik. Értelemszerűen a násznép tagjai is többnyelvűek és hálásak lesznek, ha értik is a szertartás szövegét, átélhetik a varázst, nem kell csupán a hangulatból és az eseményekből következtetniük éppen

www.OltárElőtt.hu • Esküvői dekoráció bérlés és party kellékek webáruház

Szabó Lajos

Szerkesztő