You are currently viewing Szokások, babonák
valami kék, valami új, valami kölcsön, valami régi

Szokások, babonák

Szokások, babonák, melyek minden esküvőn valamilyen formában megjelenhetnek. Összegyűjtöttük nektek a leggyakoribbakat.

Csokordobás

A szokások közül talán a legismertebb. A menyasszonyi csokor a boldogságot szimbolizálja, melyben a hagyomány szerint rozmaring is van, ami a hűséget jelképezi. A vőlegény olyan virágból készült kitűzőt visel, amiből a menyasszonyi csokor lett összeállítva. A szertartás végén a még hajadon lányoknak dobja a menyasszony a csokrát, aki elkapja a babona szerint az megy férjhez legközelebb.

Fagyöngy

A szokás szerint termékenység és a boldogság jelképe. Eredete egészen a kelták természetimádatáig nyúlik vissza, akik hatalmas tölgyfaligetekben tartottak istentiszteleteket. Innen származik a szokás, hogy ha szeretnénk, hogy valami sikerüljön, akkor fán kopogjuk le.

Koszorúslányok

A koszorúslányok a menyasszony őrzői, akik elriasztják a rossz szellemeket, hogy a pár boldogan kelhessen egybe.

Fátyol

A fátyol feladata a védelem, mely megvédi a menyasszonyt a rontás egy fajtájától, a szemmel veréstől.

Harisnyakötő

A menyasszonyi ruha a hiedelem szerint szerencsét hozott. A vendégek próbáltak hazavinni egy-egy darabot a ruhából. A menyasszonyt a harisnyakötője védte meg a teljes ruhátlanságtól. Ma a harisnyakötőt annak a lánynak ajándékozza a menyasszony, akinek a legközelebb lesz az esküvője, mert ez a tárgy szerencsét hoz.
A harisnyakötő eldobásának hasonló a lényege, mint a menyasszonyi csokordobásnak, csak ez esetben a férfiak versengenek a ruhadarabért és aki elkapja a hiedelem szerint Ő fog legközelebb nősülni.

Küszöbön átemelés

Szintén régi szokás, hogy amikor az ifjú pár közös lakásba költözik, a férj ölbe veszi a feleségét, úgy viszi át a küszöbön. Ezzel becsapják a gonosz szellemeket, mivel csak egy személy lépett a lakásba, így a férj megvédi feleségét a kísértetektől.

Menyasszonyi ruha

Ha a menyasszony saját magának varja a ruháját, annyi könnyet fog ejteni, ahány öltéssel az készült. További balszerencsét hoz, ha a vőlegény meglátja az esküvő előtt a menyasszonyt a ruhájában.

Koszorúslány ruha

A még szűz menyasszonyt éjfélkor elrabolta az ifjú férj. A “nászéjszaka” után az immár asszony a szüzességének elvesztését jelképező piros ruhát vett fel. Ebben tér vissza a násznéphez, hogy megkezdje a menyecske táncot.
A koszorúslány ruháról itt olvashattok bővebben.

Rizseső, sziromszórás

Mindkettő a termékenységet jelképezi, elsősorban a család nevét továbbvivő fiú örökös születését hivatott elősegíteni.

Tányértörés

A lakodalomban tányértöréssel űzik el a gonosz szellemeket, akik félnek minden zajtól. Sok helyen a násznép aprópénzt dobál a földre, amit a menyasszonynak kell összesöpörnie. Ezzel a szegénységet űzik el a fiataloktól. Az így összegyűjtött pénzt a zenészeknek szokták odaadni.

Torta felvágása

Az ifjú pár együtt vágja fel a tortát, ezzel szimbolizálva az összetartozást. A hagyomány szerint egyszerre fogják a kést és akinek a keze felül van az lesz az úr a házasságban.

Valami régi, valami új, valami kölcsön kapott és valami kék

Valami régi: az idő múlását, a hagyományt, a generációról generációra való átadást szimbolizálja. Általában ez egy ékszer szokott lenni
Valami új: a hitet és a szerencsét szimbolizálja. A menyasszony ezzel a tárgyal üzeni, hogy bízik a fényes jövőben a házasságban
Valami kölcsön vett:
ez a tárgy azt hivatott szimbolizálni, hogy a család és a barátok mellette lesznek.
Valami kék:
 az igaz hit és a tisztaság jelképe, ami általában a harisnyakötő

Szabó Lajos

Szerkesztő