You are currently viewing Miért válassz szertartásvezetőt?
Miért válassz szertartásvezetőt?

Miért válassz szertartásvezetőt?

Az elmúlt időszak az esküvők világában is számos változást hozott. Bár lassacskán minden visszatér a régi kerékvágásba a szertartásvezető, illetve anyakönyvvezető témájáról érdemes néhány szót ejteni. Számos pár a lezárások időszakában csupán az anyakönyvvezető előtt a hivatalos esküvőjét tartotta meg és a szabadabb időkben ünnepelt vagy ezután fog a rokonok, barátok körében. De mi is a különbség a kettő között?

Az esküvő fénypontja a szertartás

Az esküvő fénypontja nyilvánvalóan a ceremónia amikor elhangzanak a sorsdöntő igenek és férj-feleség lesz belőletek. A törvényes szertartás, amellyel hivatalosan is házastársakká váltok csakis az anyakönyvvezető előtt történhet a polgármesteri hivatal házasságkötő termében. Az anyakönyvet csak kivételes esetekben engedélyezik kivinni a hivatalból. Ha például egy kastély parkjában háromszáz vendég körében szeretnétek a szertartást a legjobb megoldás a szertartásvezető választása.

Az anyakönyvvezető feladata

Az anyakönyvvezető köztisztviselő, aki a hazánkban jelenleg érvényes jogszabályok alapján nélkülözhetetlen a házasságkötéshez. A személye közigazgatási területhez kötött és a hivatal jelöli ki az esküvő helyszínének függvényében. Az első lépés mindig a házasságkötés szándékának bejelentése, amely minimum a tervezett időpont előtt minimum 30 nappal előbb kell, hogy legyen. A hivatalos szertartás viszonylag rövid, formájában kötött, kissé sablonos. a szöveg tartalmába nincs lehetőség beleírni saját gondolatokat. Emiatt is terjedt el a szertartásvezető előtti bensőségesebb házasságkötés.

Célszerű a polgári szertartást egy alkalmas időpontban akár hétköznap, két tanú jelenlétében elvégezni. Ezzel jogilag, hivatalosan házasok lesztek és a násznép előtt az általatok választott helyen és időben ismét kimondhatjátok az igen. Utána következhet az ünneplés.

A szertartásvezető

A szertartásvezető előtt zajló szertartáson nincsenek kötöttségek sem térben, sem időben. Ha szeretnétek és megtaláljátok hozzá a szertartásvezetőtöket akár egy hegy tetején. hőlégballon kosarában vagy tenger mélyén is kimondhatjátok az igeneket a nap 24 órájában bármikor. Nem köt semmiféle hivatali nyitvatartás.  

A szertartásvezető esküvői szertartások elvégzésére szakosodott a párok igényeire szabva. Kedves pozitív kisugárzású, remek előadói képességekkel rendelkezik, így csodás, meghitt szertartást tud nektek celebrálni. A ti szertartásvezetőtök minden hozzátok fog alkalmazkodni. akkor és ott bonyolítja le, ahol és ahogyan ti kéritek tőle. Lehet benne saját történet, fogadalom, homok ceremónia, közös fa ültetés, gyertya gyújtás vagy amire ti vágytok. Minden apró részletet előre egyeztet veletek. Egyedi, rátok szabott beszédet ír, ezzel téve egyedivé, csakis a tietekké a szertartást.

Megjelenését tekintve pontosan olyan elegáns, mint az anyakönyvvezető és trikolort is visel, ha kéritek. A násznép észre sem veszi, hogy ez nem a hivatalos szertartás, ha ti nem jelzitek a számukra valamilyen formában, például a meghívón. Fontos tudnivaló, hogy az anyakönyvvezető személye nem kihagyható a hivatalos rész miatt. a szertartásvezető nem helyette van, hanem mellette.

Hagyományos esküvő

Ha hagyományos esküvőt tervezetek, ahol minden a régi szokásoknak megfelelően zajlik akkor az anyakönyvvezető előtt zajló szertartás remekül beilleszthető a programba. Ha azonban kötetlenebb, bensőségesebb szertartást szeretnétek és fontos számotokra az egyediség is, akkor érdemes bevonni egy szartartásvezetőt is.

A szertartásvezető személyének kiválasztása egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen a ti saját gondolataitok szócsöve lesz az esküvőtökön. Fontos, hogy kölcsönös szimpátia legyen közöttetek és működjön a kémia. Mielőtt bárkivel is szerződést kötnétek beszéljetek több jelölttel és csak a legmegfelelőbbel köteleződjetek el. Csakis így lehet a szertartásotok olyan meghitt és egyedi amilyenre vágytok. Így sok év múltán is szívesen, örömmel és hálás szívvel emlékeztek majd vissza a nagy napotokra

Szabó Lajos

Szerkesztő