You are currently viewing Vőfély vagy ceremóniamester?
lakodalmas játékok, melyektől garantált a jó hangulat

Vőfély vagy ceremóniamester?

Mi a különbség a vőfély és a ceremóniamester között? A lakodalmi mulatságban a jó hangulat egyik elengedhetetlen felelőse volt a vőfély, ezt a hagyományt még ma is sokfelé követik.

Régi szokás vőfélyt hívni a lakodalomba. Régebben a család barátja vagy rokona vállalta ezt a megtisztelő szerepet. Sőt nem volt ritka még egy-két évtizeddel ezelőtt sem, hogy a lakodalomba nem egy hanem több vőfélyt is meghívtak.

Ma már feledésbe merült az, hogy barátot kérjenek fel erre a szerepre. Inkább hivatásos vőfélyt hívnak a lakodalmakba, aki felkészülve a “megmérettetésre”, pontosan és szépen levezényli a lakodalmat. A vőfély a tradicionális magyar lakodalom alappillére, általában népies ruhában jelenik meg és elengedhetetlen kelléke a szalagokkal feldíszített vőfélybot, melyet a lakodalmas háznál díszítenek fel. E díszek tudatják, hogy a vőfély a család hivatalos megbízottja.

A hagyományoknak megfelelően, a vőfély a “menyasszonyos” háznál először kikéri a menyasszonyt a szülőktől a leendő férje számára. Eztán elbúcsúztatja a családtagoktól (apa, anya, testvér, nagyszülő, násznagy). Mindezt teszi régi rigmusokkal, versikékkel, amelyek szólhatnak szívhez szólóan, vagy humorosan.

A lakodalomban a különböző fogások előtt kis versikével szórakoztatja a már éhes násznépet, vezeti fel az est következő eseményét. Pohárköszöntőt, borverset mond, ezen kívül tréfás játékokat, lakodalmi mókákat csináltat a vendégekkel és az ifjú párral. A menyasszonyi torta felszeletelését követően, általában éjfélkor a gyertyafénykeringő és a menyasszonytánc következik. Ekkor az ifjú pár megkapja az ajándékait a násznéptől, amit szintén a vőfély vezényel le, tehát végig kíséri az esküvő minden lényeges pontját. Mindezt teszi természetesen az ifjú párral előzetesen megbeszéltek alapján.

A ceremóniamester modern világunkhoz formálódott, igazodik a városi környezethez és elvárásokhoz. Öltözéke elegáns, alkalomhoz illő, öltönyben jelenik meg. Nem mond verset, rigmusokat, előtérbe helyezi a násznép tájékoztatását, mozgatását és szórakoztatását a sok vers és népszokás helyett. A ceremóniamester feladata, hogy megfelelően kommunikálja, levezényelje a soron következő programokat, irányítsa a násznépet és lereagálja az esetlegesen nem várt eseményeket.

Lényegében a vőfélynek és a ceremóniamesternek is ugyanaz a feladatköre: biztosítani a vendégek felhőtlen szórakozását. Gondoskodniuk kell arról, hogy minden gördülékenyen menjen, együtt kell működniük a felszolgálókkal, a zenekarral, fotóssal, videóssal.

A választás rajtunk áll, hogy vőfélyt vagy ceremóniamestert szeretnénk-e a lakodalomba, mindez a saját ízlésünkön és elképzelésünkön múlik.

Forrás: Wikipedia – Vőfély

Szabó Lajos

Szerkesztő