You are currently viewing Jegygyűrű és mindent amit tudni kell róla

Jegygyűrű és mindent amit tudni kell róla

Az ujjon viselt ékszer ősidők óta létező tradicionális szimbóluma a férfi és nő között kötött szövetségnek.

Az a szokás, hogy az eljegyzési ceremónia során a feleségjelölt gyűrűt kapott, a középkortól vált jellemzővé. A gyűrű kör alakja a szerelem végtelen kötödését jelképezi. Az ékszer mintegy az ígéret zálogaként szolgált, hogy a vőlegény nem fog elállni a szándékától. Eleinte csak a menyasszony viselt gyűrűt, csak miután a 13. századtól belefoglalták az egyházi szertartás rituáléjába is, jelent meg mindkét fél kezén.

customer-titanium-rings-wedding-photo-1Az ujjon viselt ékszer ősidők óta létező tradicionális szimbóluma a férfi és nő között kötött szövetségnek.

Az a szokás, hogy az eljegyzési ceremónia során a feleségjelölt gyűrűt kapott, a középkortól vált jellemzővé. A gyűrű kör alakja a szerelem végtelen kötödését jelképezi. Az ékszer mintegy az ígéret zálogaként szolgált, hogy a vőlegény nem fog elállni a szándékától. Eleinte csak a menyasszony viselt gyűrűt, csak miután a 13. századtól belefoglalták az egyházi szertartás rituáléjába is, jelent meg mindkét fél kezén.

Régen elterjedt szokás volt, hogy a férfi három gyűrűt vásárol, kettőt a nőnek, egyet magának. Manapság is ez a hagyomány dívik ötvöződve az újvilági tradícióval, miszerint a vőlegény egy szép egyköves (szoliter) gyűrűvel „eljegyzi”párját, majd az esküvői ceremóniára közös ízléssel választanak egy pár karikagyűrűt.

Hol viseljük a jegygyűrűt? Jobb kéz vagy a bal kéz gyűrűs ujján?  A korábbi évszázadok alatt mindegyik ujjhoz más-más gyakorlati és eszmei tartalmat kapcsoltak. A negyedik ujj volt a gyűrűviselő ujj, mert a Nap köréhez tartozik, amely sok derűt és pozitív vonást tartalmaz. Napjainkban, a karikagyűrűs jegyben járáskor a bal kézen viselt gyűrűk a frigy alkalmával átkerülnek a jobb kéz negyedik ujjára, és a továbbiakban ez az ujjunk ékeskedik érzelmeink, életre szóló választásunk tárgyi megfogalmazójával, a jegygyűrűvel.

Mit jelképez a jegygyűrű?

Az egyiptomiaknál jelent meg először, ahol is a kör az örökkévalóságot szimbolizálta. Úgy vélték, hogy a pár egy életre választja egymást, és a gyűrű viselésével a szeretet, a kapcsolatuk fő összetartó ereje, az életük végéig fog tartani. A gyűrűt a bal kéz harmadik ujjára húzták, mert úgy gondolták, hogy innen egy ér a szívbe jut. A zsidó hagyomány szerint az eljegyzés során a vőlegény gyűrűt húz a menyasszony ujjára, mialatt ezt mondja: “Ez által a gyűrű által légy nekem szentelt Mózes és Izrael törvénye szerint.” Ha a menyasszony beleegyezett, ezzel a kijelentéssel a felesége lett. A jegygyűrű jelképezi a házastársi hűséget is, ezért ajánlható, hogy az esküvő után is hordják a felek, hiszen ez jelzésértékű másoknak: “én már foglalt vagyok”.

A tökéletes jegygyűrű kiválasztása ma már nem kis feladat, hiszen a kínálat még a legkisebb üzletben is hatalmas. Kiválasztása nagy körültekintést igényel, hiszen ha belegondolunk, jobbik esetben egy egész életen át viselni fogjuk. Így mindenki a legnagyobb körültekintéssel és alapossággal próbálja meg kiválasztani a számára legmegfelelőbbet.

A vásárlást lehetőleg előzze meg először a gyűrűkre szánt költség meghatározása, majd annak eldöntése, hogy kész gyűrűt szeretnénk vagy készíttetnénk inkább. A kész gyűrűk kollekciója évről évre bővül újdonságokkal és óriási a választék, amiben természetesen az egészen egyszerű és hagyományos gyűrűk is megtalálhatóak ugyanúgy, mint az extravagáns, különös anyagból és megoldásokkal készült darabok. Jegygyűrűinket egyedivé varázsolhatjuk a gyűrűk belsejébe történő gravíroztatással. Ez lehet az esküvő dátuma, a pár monogramja, keresztnév, vagy egy-egy rövid idézet is, mint például „szerelmem záloga a tiéd”; „tiéd a szívem” vagy „bennem lakozik a hűség”.

Amennyiben ennél mégis valami egyedibbet szeretnénk, esetleg konkrét elképzelésünk is van már, nem kell mást tegyünk, mint felkeresni egy kiváló ékszerészt, aki formába tudja önteni elképzelésünket.

Egy lényeges és nagyon fontos dolgot pedig mindig tartsunk szem előtt a nagy gyűrűvásárlási lázban, hogy eme ékszer egy jelkép, mely az egymás iránti szerelmünket jelképezi, mely darabra ugyanúgy rátalálhatunk kis összegből is, mint egy egész vagyonból.

Szabó Lajos

Szerkesztő