weddingtimes.hu

weddingtimes.hu – Megéri-e spórolni az esküvői videón?

Egy esküvő szervezése alatt könnyen elszállhatnak az előzetes számok, felléphetnek váratlan kiadások. Ilyenkor a legtöbb pár elkezd lefaragni a költségekbőlés olcsóbb szolgáltatók felénéz. Elsőre jó ötletnek tűnhet. Az esküvői filmes szinte az első, akiről lemondanak a nagy nap alkalmával. Bármilyen fura, ez még a jobbik verzió (a részletekre később kitérek).

Igenám, de a legszebb nap elmúlik és utána csak az emlékek maradnak. A fotók ugyan visszadnak egy bizonyos elkapott pillanatot, de azokról hiányoznak a mozdulatok, a hangok, maga az élő újraélésélménye. 

Nos, kedves házasuló párok, azt tanácsolom nektek esküvői filmesként, hogyha végképp nincs már költségvetés filmre, akkor tényleg engedjétek el. Nem a legrosszabb döntés.

Talán a legrosszabb az, ha kizárólag az árat nézzükés aszerint választunk esküvői filmest. 20-30 ezer Ft spórolás jól jön, de gondoljátok el: utána több mint 50 évig azt a filmet kell majd néznetek és nem biztos, hogy meg lesztek vele elégedve. Laikusként nagyon nehéz megítélni, hogy egy referencia film vajon profi, vagy csak azt akarja magáról mutatni. Ezt a piacot csakúgy mint minden mást a kereslet-kínálat határozza meg. A 80.000 Ft-os esküvői videótól a 800.000 Ft-osig mindenfélére van igény. 

“Mutasd a honlapod, megmondom ki vagy” – újíthatnánk fel a régi mondást. Ha az oldalra belépve azt látjuk, hogy villódznak a képek, mindenfelé szín tárul elénk 3-4 betűtípussal vegyítve, akkor ne legyenek kétségeink: az esküvői film is hasonló lesz. 

Ha a honlap könnyen elérhető, letisztult, a célra koncentrál, sallangmentes, kellemes a szemnek, akkor valószínűleg hasonló filmet kapunk végül az esküvői filmestől is.

A mai napig sok párt azzal szeretnének bevonzani a szolgáltatók, hogy ők bizony HD-ban forgatnak. Ha jártatok már valaha Media Marktban, akkor tudjátok, hogy a HD felbontást a legolcsóbb mobiltelefon is tudja,

weddingtimes.hu

nem ettől lesz jó a film. A másik közkedvelt szokás, hogy a filmes felrak magáról egy olyan képet a honlapjára, ahol valami eszméletlenül nagy kamerával pózol, mutatván, hogy a nagy kamera = jobb film. Ez abszolút nem így van. Ezek – pár kivételtől eltekintve – régi, elavult kamerák, amelyek nem a ma trendeknek megfelelően rögzítenek.

Létezik egy olyan mérőszám a kameráknál, amelyet úgy hívunk, hogy dinamikatartomány. Ezt független cégek mérik, nincs hivatalos mérőszámuk, amit ráírhatnának a kamerákra. Azonban a mellékelt kép alapján látható, hogy milyen az, amikor ez az érték kicsi. Egyszerűen eltűnnek a képről részletek, kiég a kép (lásd: az ablaknál). Nem szép nézni az ilyet, sokkal kellemesebb a mellette lévő, ahol minden részlet megtalálható. 

Sokan úgy tűntetik fel az eszközparkjukat, hogy az a legszuperebb a világon, és mindenféle érthetetlen számadattal dobálóznak, hiszen a laikus úgysem ért hozzá vagy nem fog utánanézni. Az ajánlatkéréskor nyugodtan kérjétek ki az kameraeszközök listáját, hogy mivel fog dolgozni a filmes a nagy napon. Mutassátok meg egy filmes ismerősötöknek (mindenkinek van ilyen), és ő el tudja dönteni, hogy a szolgáltató megéri-e az árát, vagy csak gyorsan akar sok pénzhez jutni. Ne felejtsük el: nem az a jó filmes, aki az online felületeken a “leghangosabb” és már tizedjére dobja ki a Google keresés a honlapját.

Bizonyos szolgálatók a 4K-s felvételért felárat kérnek. Ez konkrétan egy gombnyomásába kerül a filmesnek, semmiféle hozzáadott munkafolyamat nincs benne. Pontosan ugyanannyi idő feldolgozni az utómunka során mint a sima fullHD-t, egy perccel sem több. Ha pedig valaki arra hivatkozik, hogy ez megterheli a számítógépét, akkor tessék számítógépet cserélni. Elvégre az esküvői filmes árában benne van az is, hogy egy modern gépparkot fenn kell tartani folyamatosan. 

Nem egy olyan filmes hirdeti magát, aki egyszerre (egy személyben!) vállal fotózást és videózást. Mondanom sem kell, ez technikailag és szakmailag is lehetetlen. Kivéve ha magával Supermennel van dolgunk. Így garantáltan sem a fotók, sem a film nem lesz olyan, ami elvárható. 

Esküvői filmes választásál nézzétek meg, hogy a mintavideó átadja-e azt a hangulatot, amit ti is elvárnátok a ti nagy napotokon. A képek kellően stabilak-e, vagy remegnek. Kellemes-e a szemnek a kompozíció (vannak-e fölöslegesen belógó reklámtáblák a képen, le van-e vágva a pár lába a kép alján). Összhangban van-e a zene a látottakkal (sokszor a filmes teljesen más ütemű és stílusú zenét vág a felvételek alá, ezzel megölve a hangulatot). A szerződés aláírása előtt üljetek le beszélgetni az esküvői szolgáltatótokkal. Ismerjétek meg egymást, hiszen személyesen derül ki, hogy meg van-e köztetek az összhang. Talán a szimpátia az egyik legfontosabb, hiszen ha közös nevezőn vagytok, akkor az már meghatározza az esküvői filmetek alaphangulatát.

Írta: Jurkovics Milán | jurkovics.milan@weddingtimes.hu| weddingtimes.hu

Szabó Lajos

Szerkesztő