You are currently viewing Menyecske ruha régen és most
Régi hagyományos menyecske ruha és egy modern menyecske ruha

Menyecske ruha régen és most

A menyecske ruha története abba a korszakba nyúlik vissza, amikor még a menyasszonyok házasságkötésükig megtartották a szüzességüket és így mondták ki az igent. A hagyomány szerint a nászéjszakán az ifjú férj elrabolta a menyasszonyt és éjfél után, amikor immár feleség lett, lecserélte ruháját. Hogy miért piros a menyecske ruha? Ez talán a szüzesség elvesztéséhez köthető…

Modern de magyaros menyecske ruha
Modern de magyaros menyecske ruha (fotó: menyecskeruha.hu)

A „nászéjszaka” után, amíg a menyasszony öltözött, a vőlegény az ablak alatt szerenádot adott. Amint elkészült, kinyitották az ablakot és a feleség azon keresztül bújt ki.
Majd amint az asszony visszatért, először az édesapjával kezdte a menyecske táncot, majd a násznéppel folytatta. Majd amint az asszony visszatért, először az édesapjával kezdte a menyecske táncot, majd a násznéppel folytatta.

A hagyományos menyecske ruha, piros, vagy bordó színű, zsinóros, fehér kerek kötényes. A ruha mellé bojtos papucsot vettek. A haj kontyba volt kötve, arra tették a fityulát, amire pedig egy piros kendőt, amit hátra kötöttek. További esküvői szokásokról itt olvashatsz.

Manapság már nem csak abban változott a hagyomány, hogy a nők nem szűzen mennek férjhez, hanem a ruha sem feltétlen piros. Ma már a menyasszonyi ruhához hasonlóan szinte bármilyen színben és fazonban elérhetőek. Egy a lényeg, hogy ne legyen fehér. Ez ugyanis a menyasszonyi ruha „tisztaságát” szimbolizálja. Azóta a vőlegény is csatlakozott a szokáshoz, amíg a feleség öltözik, a férj is hozzá illő “újember” ruhát vesz fel.

A modernebb fazonokat ma már talán a koktélruhákkal lehetne egy lapon említeni. Akár hagyományos, akár modernebb, egy jól megválasztott darabot akár később is fel tudunk venni.

Hol lehet beszerezni menyecske ruhát? Természetesen a legtöbb menyasszonyi ruha szalon tart ilyeneket, de jó esélyünk van szépet találni bármilyen ruha boltban, ahol kisestélyiket, vagy koktélruhákat árulnak. Nézz körbe esküvői cégadatbázisunkban is.

Piros menyecske ruha 2015
Piros menyecske ruha 2015
Fehér pöttyös darab
Fehér pöttyös darab
Rózsaszín rövid fodros szoknyával
Rózsaszín rövid fodros szoknyával
mályva színű menyecske ruha
mályva színű menyecske ruha
Piros hosszú ruha
Piros hosszú ruha
kék menyecske ruha
kék menyecske ruha

Szabó Lajos

Szerkesztő

This Post Has 2 Comments

 1. Benkőné Thierjung Anna

  Jó napot kívánok!

  Lányunk részére keresek menyecskeruhát. A kék igen megtetszett.Érdeklődnék,hogy mennyibe kerül s hol lehet megvásárolni.

  Szíves válaszukat előre is köszönöm.
  üdvözlettel:

  Benkőné Thierjung Anna

 2. Zsuzsa

  Nagyon szépek a ruhák, és a tradició is!

Comments are closed.