You are currently viewing Bevonuló zenék a szertartáshoz
Esküvői bevonuló zenék

Bevonuló zenék a szertartáshoz

Összegyűjtöttünk egy válogatást a legnépszerűbb zenék között, hogy válogathass, melyikre szeretnél bevonulni életed párjával.

Az esküvői zene kiválasztása minden esküvőnél központi kérdés. Próbálunk igazodni a hagyományokhoz, az etiketthez, de mindezek mellett azért kreatívak is szeretnénk maradni és ez nagy fejtörést okozhat a számunkra. Van aki el se tudná képzelni az esküvőjét, hogy ne Wagner Nászindulójára vonuljon be, viszont lássuk be, ez sokaknak már elcsépelt és túl ódivatúnak hat, így próbálnak az egyéniségükhöz passzoló zenét választani. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen ahogy nincs két egyforma ember, úgy két egyforma ízlés sem. Valaki ragaszkodik szigorúan a hagyományokhoz és vannak olyanok is, akik szeretik az újat, szokatlant, egyedit. Ezen cikkünkkel néhány alapvető gondolattal és íratlan szabállyal szeretnénk segítségetekre lenni a megfelelő zene kiválasztásában.

Nem kétséges, hogy minden esküvői szertartás csúcspontja a menyasszony és vőlegény egymáshoz intézett fogadalma. Ez az a pillanat, amikor a kettő eggyé válik, ezért is tartják az esküvői ceremónia „szívében” vagyis a szertartás közepén. Talán az egyetlen pillanat még az esküvőn, ami ünnepélyességével és érzelmeivel felér a fogadalomhoz, az a menyasszony bevonulása a ceremónia elején.

Függetlenül attól, hogy egy esküvő hol kerül megrendezésre – templomban, egy kis kápolnában, egy hotel báltermében, a szabadban, egy parkban vagy akár a saját kertünkben – a szertartás mindig a bevonulással kezdődik, ahol a koszorúslányokat követve ünnepélyesen bevonul a menyasszony.
Személy szerint úgy vélem, hogy a menyasszony és vőlegény számára lehetővé kell tenni, hogy saját maguk válasszák ki a zenét, mely leginkább tükrözi személyiségüket, az egymás iránti érzelmeiket, valamint a család és az összegyűlt barátok iránti tiszteletüket, akik tanúi lesznek házasságkötésüknek.

Ha az esküvő templomban, kápolnában, zsinagógában vagy hasonlóan vallásos körülmények között kerül megrendezésre, mindig fontos megkérdezni, hogy vannak-e korlátozások a zene tekintetében. A legtöbb egyháznak vannak szabályai vagy iránymutatásai, amit elvárnak hogy kövessünk, és mivel minden egyház különböző szabályokat, iránymutatásokat állít, így mielőtt belevetnénk magunkat a zene kiválasztásába, mindig érdeklődjünk az adott hely szabályairól, iránymutatásairól, szokásairól.

A másik fontos dolog a zene kiválasztásakor a zenészek és az, hogy milyen típusú hangszerek állnak a rendelkezésünkre. A legtöbb templomban található orgona és általában egy zongora is. Nyilvánvaló, ha kültéri esküvőt szervezünk, ott nem áll rendelkezésünkre orgona, kivéve ha megelégszünk az előre felvett orgona zenével, amit megfelelő hangosítással lejátszunk. Előre kiválasztott hangfelvétel természetesen beltéri szertartásnál is alkalmazható. Egyéb lehetőségek közé tartozik a vonósnégyes vagy rézfúvós zenekar, bár ezek a választást leszűkítik a klasszikus zenére. Gondolhatunk azonban egy gitárra, fuvolára, hárfára vagy csak egy zongorára is, ezek az eszközök már sokkal mobilabbak. Amennyiben szólista énekest is felkérünk, még tovább növeli a választási lehetőségeket.

A választási lehetőségeink szó szerint végtelenek, melyet korlátozhat az esküvői szertartás helyszíne, és függetlenül attól, hogy az adott helyne vannak-e zenei korlátozások vagy irányelvek, befolyásolja még a választott zenészek tudása, a választott hangszerek típusa illetve hogy kérünk-e énekest.
Akik ezt nem tudják megengedni maguknak, azok se keseredjenek el, nézzenek szét zenetárunkban!

Az esküvői bevonuló zene kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy az élénk és vidám legyen, a megfelelő tempóban. Ne válasszunk olyan zenét ami túl lassú, vagy túl gyors. A koszorúslányoknak és a menyasszonynak is mérsékelt ütemben kell a násznép között bevonulni. Általános szabály, hogy ha az előttünk lévő a bevonulás háromnegyed részét már megtette, akkor induljon a következő személy.
A megfelelő zene kiválasztásában óriási segítségünk lehet az internet is, ha bármelyik keresőbe beírjuk hogy „esküvői zene” vagy angolul „wedding music” számos oldalon böngészhetünk a zenék között, sőt sok olyan oldalt is találunk, ahol a minket érdeklő zeneszámba bele is tudunk hallgatni, ezzel is könnyítve a választásunkat.

Egy kis etikett

A hagyományos esküvői bevonulás sorrendje általában így néz ki: a násznép vonul be először a templomba vagy a szertartás helyére és foglalja el helyét. Ezt követően érkezik a vőlegény édesanyja kíséretében, vagy más közeli női hozzátartozójával. Őket követik a tanúk, majd a koszorúslányok egyesével, megfelelő távolságot tartva. A menyasszony előtt vonulhat be a virágszirmokat szóró kislány, mellette pedig a gyűrűvivő kisfiú. A menyasszonyt pedig édesapja vagy más közeli férfi hozzátartozója kíséri az esketés helyére.

Természetesen más variációk is ugyanúgy elfogadottak. Kísérheti a vőlegényt édesanyja és édesapja is egyszerre, ugyanúgy, mint ahogy a menyasszonyt is kísérheti mindkét szülője, de a menyasszony vonulhat akár egyedül is. A választás természetesen a páré, hogy ők melyik változatok érzik leginkább magukénak, hiszen ez az Ő különleges napjuk.

Visszautalva a bevonuló zenére. Hagyomány, hogy a vendégek bevonulása alatt is szól zene, amíg helyet foglalnak. A második zeneszám már a menyasszony bevonulását jelzi. Kezdődik a koszorúslányok bevonulásával, majd egy kis szünetet követve vagy a zene erősődésével jelezve, a vendégek felállnak és jön a menyasszony bevonulása a választott zenére.

Záróul pedig íme egy összefoglaló lista a tervezéshez:

 • Hol lesz az esküvő megtartva?
 • Milyen hangszerek, vagy hangosítás áll rendelkezésre?
 • Van-e a templomnak vagy más helynek énekese vagy zenésze?
 • Van-e a templomnak vagy más helynek zenére vonatkozó megkötése?
 • Milyen típusú zene felelne meg az esküvőnk hangulatának? (hagyományoshoz válasszunk klasszikus zenét)
 • Külön dalt szeretnénk a vendégek és koszorúslányok bevonulásához és egy külön számot a menyasszony bevonulására, vagy egy folyamatos hosszú dalt szeretnénk?
 • Hányan kísérik az esketéshez a párt? (koszorúslányok, tanúk száma, szülők vonulnak-e)
 • A vőlegény kísérői a koszorúslányokkal vonulnak be, vagy a vőlegénnyel együtt már elől várják a koszorúslányok külön bevonulását?
 • Ki kíséri a vőlegényt a bevonulásánál?
 • Ki kíséri a menyasszonyt a bevonulásnál?
 • A menyasszony édesanyja és a vőlegény szülei is bevonulnak, vagy még a bevonulás előtt helyet foglalnak?
 • Lesz-e sziromszóró kislány és gyűrűvivő kisfiú? (Sziromszórásra is érdemes mindenhol rákérdezni, mert sok templomban bent nem engedélyezik!)

Reméljük, hogy a fentiek hasznos információkkal szolgálnak az esküvőtök ezen igen fontos részletének megszervezéséhez.

Szabó Lajos

Szerkesztő